Mijn geweldige ervaring met Salsa festival

Wat is een Salsa festival nou eigenlijk. Iedereen heeft het over. Ineens zie je allerlei foto’s op social media met teksten zoals “all roads lead to Warsaw” of “Time for some magic “.
Ik ga jou meer over vertellen: mijn geweldige ervaring met Salsa festival!

Wat is een Salsa festival?

Een salsa festival, ook wel Salsa-congres genoemd, vindt meestal plaats gedurende een heel weekend. Minimaal 2 dagen en maximaal een hele week (meestal in een warme omgeving zodat je het kunt combineren met vakantie). Een salsa festival bestaat uit 2 hoofdaspecten: Workshops en Feesten.

Workshops

Salsa workshop
bron: www.crosalsafestival.com

Overdag (meestal) op vrijdag, zaterdag en zondag kun je workshops volgen van salsa-leraren over de hele wereld. Ze geven workshops met combinaties gericht op spinning, styling maar ook voetenwerk en andere thema’s. Meestal heb je ook extra lessen voor ladystyling, muzikaliteit of bodymovement.
Tegenwoordig heb je ook ‘socials’ overdag (dat betekent vrijdansen) zodat mensen die niet deelnemen aan de workshops met elkaar kunnen dansen en socialiseren.

Feesten

Salsa show festival
bron: www.crosalsafestival.com

‘S Avonds op vrijdag, zaterdag en zondag heb je elke dag een feestje. Meestal zullen lokale artiesten en de artiesten die ook lesgeven hun shows in een showcase uitvoeren. Dit kan tussen een half uur en twee uur duren. Daarna begint het feest. De grotere festivals bieden soms ook een concert van een Salsa-band, zodat je op livemuziek kunt dansen.

Mijn eerste Salsa-festival

Na een jaar dansen ging ik naar mijn eerste salsafestival samen met mijn salsaleraar en een aantal studenten. Na alle verhalen die ik hoorde en het enthousiasme van de andere studenten die al een festival hadden meegemaakt, kon ik niet wachten om er eindelijk te zijn. Toen we aankwamen, hebben we ingecheckt in ons hostel, dat op 10 minuten loopafstand van de locatie van het festival was. Nadat we iets hadden gegeten en wat sportkleding hadden aangetrokken, gingen we naar de locatie om onze pasje voor het festival te krijgen. Daarna hebben we enkele workshops gevolgd die vrijdagmiddag werden gegeven. Na slechts twee workshops (in totaal 2 uur lang) voelde ik me al een beetje uitgeput omdat ik er niet aan gewend was, hoewel ik er echt van heb genoten.

Nadat we samen hadden gegeten, gingen we naar de kamer om te chatten, pre-party met wat salsamuziek en ons klaar te maken voor het feest. Sommigen van ons gingen naar de showcase en de anderen kwamen later pas. We hebben de hele nacht gedanst en mensen van over de hele wereld leren kennen.

Ik was terug in het hostel om 7 uur ’s ochtends en ging naar de eerste workshop om 10 uur op zaterdag. Achteraf kan ik zeggen dat het een vergissing was om alle workshops bij te wonen omdat daarna geen energie meer heb, maar ik wilde niets missen. De rest van het weekend was hetzelfde ritme. Ik heb zoveel geleerd door de workshops en ook het vrijdansen waardoor ik achteraf het gevoel had dat ik erg vooruit ging. Op maandagochtend waren we op weg terug.

Ik was erg uitgeput maar ook heel blij. Het was een magisch weekend met veel plezier, zweet, gezelligheid en dansen.

Wanneer is het juiste moment om deel te nemen aan een Salsa festival?

Na een jaar Salsa-lessen en wekelijkse dansavonden of feesten te volgen, ging ik naar mijn eerste Salsa-festival. Ik denk niet dat er een juiste moment is om deel te nemen aan een Salsa-festival, maar uit ervaring kan ik zeggen vanaf 1 jaar salsa dansen.

Over de hele wereld

Er zijn Salsa Festivals over de hele wereld. In het begin zul je er waarschijnlijk eentje uitproberen die in jouw eigen land of in ieder geval in de buurt is. Deze kun je meestal met de auto of de trein bereiken. Later zal het waarschijnlijker zijn om naar het buitenland te reizen en te vliegen om verschillende internationale festivals te bezoeken.

Reis samen

Meestal is het leuker om samen of in een groep met een vriend te gaan. Vraag gewoon in je dansschool of iemand met jou of je leraren wil meedoen of ze een reis organiseren om met iedereen samen te gaan. Dan kun je samen zoeken naar een verblijfplaats. Misschien op dezelfde locatie waar het festival plaatsvindt of in een hotel, hostel of Airbnb in de buurt.

Positieve bijwerkingen

Vriendschap

Wanneer u deelneemt aan een Salsa-festival, leert u de mensen waarmee u reist beter kennen. Waarschijnlijk zul je zelfs een vriendschap met sommige van hen ontwikkelen. Precies hier is ook een festival voor. Verbinding maken met andere mensen over de hele wereld en socialiseren. Hoe meer festivals je bezoekt, hoe meer mensen je leert kennen. Als je een van de volgende festivals bezoekt, is het net een familiebijeenkomst met Salsa-vrienden over de hele wereld. Gek maar waar.

Sport

Een heel weekend dansen wordt vaak onderschat. Het is zwaar voor je lichaam en voelt als een volledige lichaamstraining als je er niet aan gewend bent. Hoewel het een geweldige manier is om jezelf gezond en fit te houden. Lees deze blog van ons.

Dus wanneer ga je je eerste festival uitproberen?

Onze tip voor de komende festivals:

Amsterdam International Salsa Congress

Antwerp Diamond Salsa Congress

Croatian Summer Salsa Festival

Vind je dit leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkdin
Delen op Pinterest

Plaats een opmerking