Wat is het verschil tussen Salsa On1 en Salsa On2

Je hebt het op onze rooster gezien, of in de les gehoord; Salsa On1, Salsa On2, Salsa LA, Salsa NY, wat zijn die stijlen nou allemaal eigenlijk. In deze Blog gaan we hierover praten. Wat is het verschil tussen Salsa On1 en Salsa On2.

Salsa On1

Salsa On1 (soms ook wel Salsa LA genoemd) is de meest gedanste stijl in Nederland (en waarschijnlijk ook Europa). De stijl heet eigenlijk LA (staat voor Los Angeles) omdat deze in Los Angeles populair is gemaakt. We zeggen vaker Salsa On1 dan Salsa LA. Je zult zometeen zien waarom dat zo is.

Salsa On2

Salsa On2 (soms ook wel Salsa NY genoemd) heeft voornamelijk op hoger niveau de voorkeurs. Zoals de naam doet vermoeden: Deze stijl is in New York populair gemaakt.

De ‘Break-stap’

De break-stap of gewoon ‘break’, is de stap waarbij de danser van richting veranderd (bijvoorbeeld naar voren).

Bij Salsa On1 is de break op de 1ste tel van de maat (8 tellen: 1,2,3,rust,5,6,7,rust). Dan stap je naar voren (voor de dames de tegenovergestelde). En op de 5de tel stap je naar achteren. Bekijk hier onze beginners tutorial video.

Bij Salsa On2 is de break op de 2de tel. Maar dan niet naar voren. Je break is naar achteren (voor de dames de tegenovergestelde). en op de 5de tel stap je naar voren.

Door het verschil in de break stappen is de dynamiek tijdens het dansen anders als je dus On1 danst of On2.

Andere dynamiek

Een maat heeft 8 tellen, waarbij de 4e en 8ste tel als rust tel wordt gebruikt. Daarnaast is het ook zo dat de maat begint met de 1 en de 5 halverwege de maat een ’tussendoor startpunt’ is (dit is belangrijk voor muzikanten).

Voor de muzikanten is dus de 1 een ‘break-tel’ (en de 5). Als je Salsa On1 danst beweeg je op deze tel (1) naar voren. Als je Salsa On2 danst stap je juist op te plek. Hierdoor is het gevoel ten opzichte van het muziek zeker anders.

Ook omdat als dansers dus de rust tel (4 en 8), als je Salsa On1 danst sta je op de plek en als je Salsa On2 danst heb je net je break stap naar achteren of naar voren gehad.

Dit zorgt voor een hele ander dynamiek als je Salsa On1 en Salsa On2 danst. Natuurlijk is ook het belangrijk hoe jij danst, maar feitelijk heb je een andere relatie met de muziek als je Salsa On1 of Salsa On2 danst.

Veel dansers zeggen ‘meer rust te hebben’ als ze On2 dansen. Dit is een persoonlijke beleving, niet iedereen deelt dezelfde mening hierover. Maar de meeste ervaren dansers zijn het eens hierover (de muziek keuze is ook belangrijk hierbij).

In Nederland

Als we kijken naar de Salsa scene in Nederland, merk je ook dat er een verschil is in niveau. De meeste dansers die op een hoger niveau dansen (shows geven en met competities meedoen) dansen liever Salsa On2. Dit heeft te maken dat ook op festivals ervaren dansers meer Salsa On2 dansen dan Salsa On1.

Het is wel zo dat verre weg de meeste salsa dansscholen Salsa On1 kiezen als dé stijl om beginnende dansers aan te leren.

Bekijk hier een Salsa On1 dans

en hier een Salsa On2 dans

Bij Watapana Dance Company kun je zowel Salsa On1 als Salsa On2 leren. Neem direct contact met ons voor meer informatie of bekijk de lessen op het rooster.

Team Watapana

Vind je dit leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkdin
Delen op Pinterest

Plaats een opmerking