5 van onze favoriete salsa nummers

Hieronder volgt een lijst met 5 van onze favoriete salsa nummers. Bij elke nummers hebben we een kort verhaal geschreven. Wat vinden wij belangrijk of leuk om te vertellen.

Salsa muziek

1. El Gran Varon – Willie Colon

Willie Colon is een van de absolute toppers in de Latin muziek wereld. Dit komt door vele contributies wat hij heeft gedaan, o.a. met FANIA All Stars (vanaf dat hij 15 jaar oud was). Toen hij 17 was had hij zijn eerste Album gemaakt (1967). Hij is een trombonist, maar zingt en produceert ook muziek.

Dit nummer is niet alleen 1 van zijn grootste hits aller tijden, het is

Een van de grootste hits allertijden in de later music.

Dat heeft voornamelijk met de tekst te maken. El Gran Varon verteld het verhaal over Simon, wies vader wilt hij dezelfde stappen maakt als hij om een ‘great varon’ te worden (Great man). Maar Simon is homoseksueel en hij verlaat zijn familie van Puerto Rico om naar de VS te gaan. Zijn vader kan dit niet accepteren en weigert hem als zoon. Uiteindelijk overlijdt Simon alleen in een ziekenhuis aan HIV complicaties.

Dit nummer staat in symbool voor de LGBT community. In de tijd van release hadden veel Radio stations dit nummer verboden.

2. Llanto de cocodrilo – Ray Barretto

Ray Barretto is geen onbekende naam. Als je tegenwoordig op zoek gaat naar Salsa vinyl platen, zal je heel veel van hem tegenkomen. Hij is een van de bekendste Conga spelers in de geschiedenis van ‘Latin music’. Zijn nummers zijn vaak krachtig en snel.

Llanto de cocodrilo betekent letterlijk; gehuil van een krokodil. Dit betekent dat iemand huilt maar zonder gevoel, dus niet door verdriet. In dit geval gaat het over een vrouw die hem (zanger) verlaat.

Deze nummer is trouwens gedanst door Yamulee; een van de populairste showteams over de hele wereld (ze zijn in New York gevestigd). Yamulee is vooral bekend geworden om hun snelle danstijl metveel spins voor de vrouwen.

3. Betece – Africando All Stars

We hebben nu kennis gemaakt met FANIA ALL STARS, komt Africando All Stars bekend voor?

Laten we beginnen met Africando;

Is een project gestart in 1992 met als doel New York salsa muzikanten te laten samenwerken met vocalisten uit Senegal. Salsa heeft natuurlijk sterke roots in Africa en is in New York echt populair gemaakt. Dus dit project is ook heel interresant!

Africando All Stars is later gevormd met ook muzikanten uit Senegal.

Boncana Magia (Arrangeur bij FANIA) was in het begin stadium ook bij betrokken, ook Ronnie Baro (Orquesta Broadway). Zeer interessant!

New Swing Sextet is een echte old-school salsa band opgericht in New York in de jaren ’60 (ja, voor de Salsa boom en FANIA).

Betece is een leuk en goed te volgen nummer! (Taal: Afrikaans?)

4. Persona Ideal – Adolescent’s Orquesta

Los Adolescentes is een salsa band uit Venezuela dat voornamelijk Salsa romantica nummers maakt sinds de jaren ’90. Onder leiding van Porfi Baloa (muziek regisseur, pianist en producer) is Los Adolescentes een van de bekendste salsa groepen uit Zuid-Amerika. Hun nummers gaan (bijna altijd) over liefde en zijn muzikaal (met veel breaks) en de zangers zijn het middenpunt van de aandacht (de nummers worden op hoge tonen gezongen).

Dit nummer gaat over een stel die van elkaar houden, maar toch uit elkaar moeten (voor onbekende redenen). De tempo is snel terwijl het een salsa romantica is (niet gebruikelijk)

Leuk om te weten: Los Adolescentes staan volgend jaar live in Warsaw op El Sol salsa festival.

5. Salsa caliente en Japon – Orquesta De la Luz

Hete Salsa in Japan.

Dat is de titel van deze nummer. Orquesta De la Luz wilt met dit nummer vertellen dat Salsa ook in Japan wordt gespeeld, gedanst en geliefd. Een mooi en zeer nauwkeurig boodschap, daarom hebben wij dit nummer gekozen voor deze week.

Deze groep was opgericht in Tokyo in 1984. Maar heeft hun eerste album was in 1990 gereleased waarna alleen maar succes volgde (Terwijl ze de jaar ervoor nog op eigen kosten op Tour waren in NY).

Orquesta De la Luz kreeg veel aandacht door hun optredens begin jaren ’90. Het was een bijzonder plaatje: Een Japanse band die salsa speelt net zo goed als de latino’s zelf. Nora (de lead zangeres) valt tevens gelijk op met haar energie.

Is 1995 was de band helaas uit elkaar gegaan. Nora was verder gegaan als solist. Leuk om te weten: Ze hebben ook optredens gehad op Aruba en Curacao.

Vind je dit leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkdin
Delen op Pinterest

Plaats een opmerking