Waarom moet jij FANIA kennen

Misschien heb jij nog nooit van FANIA gehoord. En komt dit vraag heel raar aan: Waarom moet jij FANIA kennen. Dit is net zo’n vraag als: waarom moet jij Eddie Torres kennen? Het korte antwoord daarop is: Ze hebben een grote invloed gehad op Salsa zoals wij het vandaag kennen.

Laten we beginnen met

Waarom moet jij FANIA kennen

Wie (of wat) is FANIA

Fania is een ‘Latin Music label’ (soms wel ‘De Motown van Salsa’ genoemd). En misschien wel de belangrijkste in het historie van Salsa muziek.

FANIA is opgericht in New York door Jerry Masuci en Johnny Pacheco in 1964.
Jerry was een Italiaans-Amerikaans advocaat met een grote liefde voor Latin muziek. Johnny was geboren op de Dominicaanse Republiek en had ruime ervaring als bandleider. Deze twee waren de perfecte combinatie; Een zakenman en een ambitueze ervaren muzikant. Samen hebben ze

De Motown van Salsa gecreeerd.

FANIA is een belangrijk platform geweest voor de jong en getalenteerde latin muzikanten in die tijd.

Maar welke muzikanten hebben we het over

Je hebt vast wel eens gehoord over: Celia Cruz, Tito Puente, Ray Barreto, Hector Lavoe. Om maar een paar op te noemen.

1967

De album ‘El Malo’ was het eerste bewijs dat FANIA grote impact op de Salsa muziek ging hebben. Deze album is een combinatie tussen Willie Colon en Hector Lavoe. Wat bijzonder was (naast het muziek natuurlijk), was dat beide Willie en Hector tieners waren toen het album uit kwam!

Een jaar later

fania all stars

In 1968 ging het goed met de label FANIA en alle artiesten waarmee hun samenwerkten kregen steeds meer aandacht. Toen ontstond FANIA All Stars: Waarom niet alle talenten samen laten werken en optreden…

Live in Cheetah Club

Live at cheetah

Velen beschouwen deze optreden als het begin van de Salsa boom (de tijd waarin Salsa heel erg populair werd). De beste latin bands en artiesten onder de FANIA label waren samen gekomen om in de Cheetah Club een optreden te geven: FANIA All Stars

Er is meer

Deze optreden hebben ze opgenomen en een film van gemaakt: Our Latin Thing. Een droom van elk dansers (die zich in het materie heeft verdiept) is om terug te kunnen gaan naar deze avond: 26 augustus 1971!

De dag dat FANIA (All Stars) een Legende is geworden

concert

Op 23 augustus 1973 heeft FANIA een optreden gegeven in Yankee Stadium voor meer dan 40.000 schreeuwende fans en heeft hiermee opnieuw een records gebroken. Rond deze tijd waren ze al super populair en succesvol. Na deze dag waren ze LEGENDES geworden. Hierna braken ze ook international door!

De jaren ‘70

In de jaren ’70 heeft FANIA de salsa over de hele wereld populair gemaakt. Ze hadden contracten met de beste muzikanten van die tijd. FANIA heeft een platform gecreëerd waar deze talenten konden samen werken en op die manier de salsa een flinke boost te geven.

Het resultaat

Door een wereld te creëren waarin getalenteerde jongeren zich kunnen ontwikkelen is het beste wat er kon gebeuren voor de Salsa muziek, cultuur en dans. De naam ‘Salsa’ is tevens in deze tijd blijven hangen (niemand weet precies hoe, men zegt dat het door een radio programma kwam die gesponsord werd).

In ieder geval

De FANIA label heeft ervoor gezorgd dat de Cubaanse genres in New York tot iets nieuws kon groeien. Door Jazz en bijvoorbeeld R&B te mengen met de Cubaanse ritmes is iets bijzonder ontstaan wat wij vandaag Salsa noemen. Ook wel eens als de Salsa Revolutie genoemd.

En in de jaren ’70 heeft FANIA ervoor gezorgd dat deze warme Caribische ritmes het hele wereld over ging en zo populair werd.

Dus

Waarom moet jij FANIA kennen

FANIA is een label die de salsa muziek wereldwijd populair heeft gemaakt waardoor wij vandaag in Europa meer mogelijkheden hebben om te dansen.

Als FANIA dit niet heeft gedaan, was het misschien wel later gebeurd door een andere label. Dat zullen we nooit weten.

Wat adviseren wij jou om nu te doen?

Ga het film ‘Our Latin Thing’ kijken zodat jij iets meer kennis maakt met FANIA.

Hoe meer jij van Salsa weet; Hoe meer gevoelens je zult krijgen tijdens het dansen, en dat is precies waar dansen over gaat!

Weet jij nog leuke weetjes?

Post dan jouw commentaar en deel je kennis met de rest van de lezers!

Heel veel kijkplezier en ik zou zeggen kijk ook op Spotify voor een FANIA compilatie.

Watapana Dance Company

Feiten en datums gehaald van de FANIA webpagina

Vind je dit leuk?

Share on facebook
Delen op Facebook
Share on twitter
Delen op Twitter
Share on linkedin
Delen op Linkdin
Share on pinterest
Delen op Pinterest

Plaats een opmerking