Wat is mijn dansniveau?

Een van de meest gestelde vragen onder de nieuwe cursisten: Wat is mijn dansniveau? Een logische vraag, zeker omdat elke dansschool een eigen systeem heeft voor wat betreft lesgeven en niveau indeling.

Deze vraag gaan we dan ook antwoorden op een manier waarop van toepassing is binnen onze dansschool. Wij vinden het belangrijk dat een cursist weet wat zijn of haar niveau is, waar ze naar toe gaat werken en of ze dat ook behaald heeft.

Wat zijn belangrijke aspecten om naar te kijken

Er zijn 4 aspecten waar wij naar kijken om te bepalen wat de dansniveau is:

1. Beheersing

Hoe is de zelf beheersing van een danser, hoeveel controle heeft hij of zij over haar lichaam? Hierbij kijken we voornamelijk naar de balans en motoriek. Een dansers met een goed balans en motorisch goed schatten we altijd hoger in qua dansniveau. Daarom is het ook zo dat dansers met ervaring in andere stijlen (en niet per se salsa) vaak hoger worden ingeschat.

2. Kennis

Heel belangrijk is de kennis over de basis salsa stappen en figuren. Er zijn enkele stappen en combinaties die een basis vormen van salsa dansen (een fundering). Een danser die deze kennis heeft en zonder veel na te denken kan uitvoeren wordt altijd hoger ingeschat. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld met YouTube oefenen voordat ze de dansschool binnentreden, kan zeker een pluspunt zijn!

3. Ervaring

Hoe meer ervaring, hoe hoger je wordt ingeschat. Ook als je geen lessen hebt gevolgd al die tijd. Dit heeft te maken met een term genaamd ‘muscle memory’. Hoe vaker je een beweging doet hoe beter het gaat. Jouw lichaam slaat deze informatie op zodat jij de volgende keer niet erover hoeft na te denken: denk aan fietsen.

4. Techniek

Als laatste: Techniek. Een combinatie eigenlijk van alle 3 bovengenoemde punten, maar ook weer niet. Iemand kan namelijk 10 jaar ervaring hebben, maar in die tijd nooit uitleg gekregen over de techniek van bepaalde combinaties. Ook heeft elke dans een eigen techniek wat het weer uniek en uitdagend maakt.

Mijn dansniveau

Wat wordt vaak overschat

Wat heel vaak wordt overschat is de dansgroep waarin een cursist bij een andere dansschool heeft gezeten. Cursisten denken vaak: Maar ik heb bij Intermediate gedanst bij mijn vorige dansschool. Dit kan wel waar zijn, maar elke dansschool heeft toch een eigen definitie van wat een Beginner, Intermediate en Gevorderd is. Ook besteed de ene dansschool meer aandacht een de kwaliteit van de lessen (bijvoorbeeld techniek, maar ook muzikaliteit).

Jouw dansniveau kan een van de volgende 5 zijn

Wij werken over het algemeen met 5 verschillende niveau’s

  1. Beginners
  2. Improvers
  3. Intermediate
  4. Advanced
  5. Expert
5 verschillende salsa dans niveau

Het is lastig om te weten welke footwork en partnerwork jij moet weten om met bepaalde lessen te mogen mee doen. Maar je kunt op deze manier een idee krijgen:

Jij bent een beginner als:
Je nog geen danservaring hebt of enkele lessen hebt gevolgd bij een andere dansschool

Jij bent een Improver als:
Jij minstens een half jaar danservaring hebt en je de basis turns kunt doen

Jij bent een Intermediate als:
Je hebt minimaal 1-1,5 jaar danservaring, de mannen kunnen leiden met gevoel voor styling en timing van de muziek en dames kunnen 2 keer spinnen

Jij bent een Advanced als:
2 jaar dans ervaring of langer, de basistechnieken (leiden, volgen, gewichtsverplaatsing, etcetera) beheers je goed en complexe combinaties kun je prima uitvoeren

Jij bent een Expert als:
Je hebt meer als 3 jaar dans ervaring, kunt On1 en On2 dansen en volgt de meest complexe Watapana combinaties. Daarnaast beheers je zowel de basis als gevorderde technieken.

Tenslotte

Het is altijd beter om je niveau lager in plaats van hoger in te schatten. Het is namelijk nooit verkeerd om de basis nog beter te beheersen, dit helpt jou tenslotte met de complexe stappen en figuren. Als je jezelf te hoog inschat zul je misschien achter de feiten aanlopen en irritaties opwekken, dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij welke dansniveau jij eigenlijk bent. Natuurlijk is het beste als je door een van onze dansdocenten laat oordelen. Doe mee met een van onze open dagen zodat wij jouw een advies hierover kunnen geven.

Lees ook hoe kan ik mijn niveau verbeteren

Volg onze Facebook, Instagram en YouTube pagina voor wekelijkse video’s die kunnen helpen!

Vind je dit leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkdin
Delen op Pinterest

Plaats een opmerking