Wat is het verschil tussen Salsa, Bachata en Kizomba?

Verschil tussen salsa bachata en kizomba

Je wilt gaan dansen om mensen te ontmoeten, in beweging te blijven of wat voor reden dan ook. Je hebt van een collega gehoord dat salsa leuk is. Maar een bekende zei dat bachata ook heel leuk is. ‘Ik denk dat Kizomba toch beter bij je past’ zegt een vriend. Nu ben je in de war, wat is het verschil tussen Salsa, Bachata en Kizomba.

Dat gaan wij nu uitleggen

Wat is Salsa

Salsa is dans dat afkomstig is uit Cuba en veel invloed heeft van Afrikaanse en Spaanse cultuur, muziek en dans. Maar om het kort te houden: Bekijk dit filmpje op YouTube

Salsa komt uit Cuba en is in New York verder ontwikkeld en populair gemaakt.

Kenmerken van Salsa dansen

Salsa is kenmerkend voor de snelheid, complexiteit en explosiviteit van zijn bewegingen. Vaak ligt de tempo van de muziek aan de snelle kant (vergeleken met Bachata en Kizomba).

Daasnaast leg je meer afstand af tijdens het dansen. Dit klinkt raar maar dat is zo. De stappen van salsa zijn relatief groter waardoor je meer meters maakt (en sneller moe kan worden als je aan 1 stuk door danst).

De vrouw draait veel meer met salsa dansen. Dit is nog een factor als je kijkt naar welke dans zwaarder is qua conditie. Vooral door invloed van Showdansers, hebben we mannen de neiging om de vrouwen veel te draaien.

Salsa is relatief complexer als je de bovenstaande factoren overweegt. Veel draaien, hoge snelheid en grote bewegingen.

Wat is Bachata

Bachata is een dans afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Ook Bachata heeft roots in Europa en Africa maar we gaat niet daarover schrijven. Bekijk dit filmpje op YouTube

Bachat komt uit de Dominicaanse Republiek.

Kenmerken van Bachata dansen

Bachata is kenmerkend voor de footwork en speelsheid tijdens het dansen. De tempo van de muziek is gemiddeld vergeleken met Salsa en Kizomba. Bachata gebruikt ook een maat van 8 tellen. Het verschil hierbij is dat men bij bachata elke tel gebruikt voor een stap of tap. Terwijl Salsa 2 tellen rust neemt.

Bachata dans je (normaal gesproken) relatief klein. Men maakt veel kleine bewegingen met de voeten en beweegt dus minder in afstand.

Waar Salsa op draaien focust, doet bachata dat op het ‘speels’ zijn. Afhankelijk van het nummer en chemie tussen de 2 dansers, kan het speels zijn ook naar flirten overgaan. Maar dit nog altijd in het kader van dansen.

Over het algemeen is Bachata een rustiger dans dan Salsa. Tegenwoordig zijn er nieuwe stijlen; Bachata Sensual. Hierbij worden de bewegingen in het bovenlichaam meer benadrukt dan de footwork.

Wat is Kizomba

Kizomba is terug te traceren in Afrika met invloed uit Angola. Hoewel er verschillende versies zijn van Kizomba, zullen wij de traditionele kizomba gebruiken als vergelijking. Bekijk dit filmpje op YouTube

Kizomba komt uit Afrika en wordt meestal in het Portugees gezongen (muziek)

Kenmerken van Kizomba

Kizomba is kenmerken voor zijn sensuele en rustige bewegingen. De tempo van de muziek is meestal rustiger dan Salsa en Bachata. Kizomba is qua telling anders van Salsa en Bachata. In plaats van 8 tellen gebruikt Kizomba 4 tellen in een maat.

Bij de dans wordt de bovenlichaam zo min mogelijk bewogen en gebruikt men voornamelijk de onderlichaam, oftewel de heupen.

Kizomba is vergeleken met Salsa en Bachata echt een vloeiende dans met de focus op sensuele bewegingen.

Alle 3 naast elkaar

Het muziek

Salsa muziek heeft gemiddeld een hogere tempo, dan volgt Bachata en dan Kizomba. Waar Salsa en Bachata muziek veel instrumenten gebruikt, is kizomba tegenwoordig meer elektronisch muziek.

Salsa en Bachata worden bijna altijd in het Spaans gezongen. Waar Kizomba vaak in het Portugees is gezongen.

De dans

Salsa focust meer op draaien, explosiviteit en groter bewegen met alle lichaamsdelen.

Bachata is meer gefocust op de voetenwerk, kleinere speelse bewegingen met je partner en gebruikt ook alle lichaamsdelen

Kizomba is een sensuele dans maar vloeiende bewegingen. De boven lichaam wordt alleen gebruikt om te leiden en volgen waarbij de onderlichaam alle sierlijke bewegingen maakt.

Cultuur

Alle 3 dansen worden met door een koppel van 2 uitgevoerd en is bedoeld als sociaal dansen.

Salsa en Bachata hebben het meeste geschiedenis in het Caribische gebied liggen, terwijl Kizomba dat in Afrika (Angola) heeft.

In Nederland

Alle 3 stijlen worden gedanst in Nederland. Het heeft geen zin om een vergelijken te maken welke heeft meest wordt gedanst. De gemeenschap van de 3 dansen overlappen elkaar wekelijks op Salsa, Bachata en Kizomba feesten. Vaak kunnen de dansers 2 of alle 3 stijlen dansen.

Salsa en Bachata zijn al wel wat langer populair in Nederland, terwijl Kizomba de laatste jaren pas bekendheid heeft gekregen hier in Nederland.

Welke van de 3 moet ik nou dansen?

Als je dat nu nog niet helemaal zeker weet, gaan we jou proberen om de laatste vergelijkingen te geven.

Ben jij iemand die ervan houdt van rustiger bewegen in plaats van sneller bewegen?

Bachata of Kizomba

Heb jij vaak heel veel energie en je houdt van veel (grote) bewegingen?

Salsa

Wordt je snel duizelig?

Bachata of Kizomba

Hou je van veel draaien (spins)?

Salsa

Dans je het liefst met gesloten ogen op een halve vierkante meter?

Kizomba en misschien ook wel Bachata?

Ben je naar Cuba geweest, je vindt het muziek en cultuur geweldig?

Salsa

Het beste advies

Wat is het verschil tussen Salsa, Bachata en Kizomba. Het beste advies wat we kunnen geven is dat je een keer alle 3 dansen ziet en ook probeert te doen.  Er zijn vele dansscholen in Nederland waar je dit kunt doen. Voor Salsa dansen kun je dat natuurlijk bij ons doen Watapana Dance Company. Wil je bachata leren? Dan is Bachata Passion een aanrader. Voor Kizomba kun je zeker bij Mistura Movement terecht.

Hopelijk heb jij nu een beeld van wat de verschillen zijn!

Weet jij nog een verschil tussen Salsa, Bachata en Kizomba? je kunt andere lezers helpen! Schrijf een commentaar hieronder.

Vind je dit leuk?

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op Linkdin
Delen op Pinterest

Plaats een opmerking