Wat is Bachata?

Bachata dansen Camilo Charlote

Bachata is een muziek- en dansstijl die zijn oorsprong vindt in de Dominicaanse Republiek in de jaren ’60. Het is ontstaan als een combinatie van verschillende muziekstijlen, waaronder bolero, son, merengue en zelfs rock (de wat moderne bachata, bijvoorbeeld van Aventura/Romeo Santos. Oorspronkelijk werd bachata muziek en dansen geassocieerd met de arme bevolking van het land, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde sensatie waar vele mensen aan meedoen. Ongeacht de afkomst of sociale status. 

Bachata is een romantische dansstijl. Het gaat vaak over liefde en verdriet, al begrijpen de meeste mensen niet waar het nummer over gaat omdat de meeste nummers in het spaans zijn (dit geldt vooral in Nederland uiteraard). De dans kan solo, in een paar of zelfs in een groep worden uitgevoerd (vaak in de vorm van een show).

In de jaren ’90 begon de populariteit van bachata zich te verspreiden naar andere landen in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Inmiddels is het een van de meest populaire dansstijlen ter wereld.

Lees onze blog

Wij schrijven regelmatig artikelen over dansen, -feesten, -muziek en nog vele gerelateerde onderwerpen. Hiervoor hebben we een blogpagina.

Bachata dansen in Nederland

Nederland is ook een land waar bachata populair is. Er zijn veel dansscholen (waaronder wij natuurlijk) die lessen aanbieden voor zowel beginners als gevorderden. Twee bekende dansscholen die zich uitsluitend richten op deze dansstijl zijn Bachata Passion en Bachata Romantica. Daarnaast zijn er ook veel feesten en evenementen waar de liefhebbers kunnen samenkomen om te dansen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Danslessen

oefenavond salsa dansen 2

Bij ons kun je uiteraard ook lessen volgen. We hebben minstens 3 verschillende niveau’s waar je aan kunt meedoen. Bekijk onze lesrooster voor meer informatie. In de danslessen ben je meestal als koppel aan het dansen, maar er zijn ook stukken waar je alleen danst.

Feesten en vrij-dansen

Oefenavond salsa dansen

Bachata muziek wordt vaak gedraaid op salsa feesten. De meeste mensen die salsa dansen kunnen ook bachata dansen en andersom is het ook vaak zo. Je kunt eigenlijk zeggen dat het één dans community is, in plaats van alleen salsa of alleen bachata. Deze 2 danstijlen hebben echter wel veel verschillen, lees hier meer.

Bachata Festivals

Een van de hoogtepunten zijn de vele festivals die elk jaar worden georganiseerd. Deze festivals bieden workshops en shows van internationaal gerenommeerde artiesten en brengen liefhebbers van over de hele wereld samen. Vaak maken de organisatoren zulke evenementen gelijk een groot spektakel, door schoenen en kleding standjes neer te zetten, choreografie uitdagingen aan te bieden en nog veel meer.

Populariteit

De afgelopen 5 jaar is deze dansstijl enorm gegroeid. Steeds meer mensen gaan danslessen volgen en bezoeken feesten zowel in Nederland als in het buitenland. Je kunt ook zien dat muziekanten (zoals Romeo Santos, Prince Royce) bekendheid hebben gekregen wereldwijd. Omdat ze ook prijzen winnen en samenwerken met muzikanten van andere genre’s (denk aan Usher) krijg de dansstijl meer bekendheid.