Wat is salsa?

salsa

Salsa is in de 16e eeuw ontstaan in Cuba door een mengsel van Spaanse en Afrikaanse cultuur, muziek en dans. Deze gebeurtenis noemt men de “Afro-Cubanismo”. Hieruit zijn verschillende muziekstijlen en dans gegroeid; Salsa. Met andere woorden, Salsa is een verzamelnaam voor verschillende genres: “cha-cha”, “Són”, “Montuno”, enzovoorts.

De Salsa die wij vandaag kennen (van muziek en dans) heeft zijn belangrijkste ontwikkeling meegemaakt in New York. Dit is te danken aan een groep migranten die zich eind jaren zestig in een marginaal deel van Manhattan (Spanish Harlem) heeft gevestigd. Het gaat om de Hispano-Amerikanen samen met Italianen, Joden en Afro-Amerikanen.

In de jaren ’70 werd Salsa ook populair in Europa en Azië (te danken aan Fania All Stars). Sindsdien heeft Salsa zich ontwikkeld en vermengd met andere soorten muziek (zoals jazz en Zuid-Amerikaanse ritmes).

Lees onze blog

Wij schrijven regelmatig artikelen over salsadansen, -feesten, -muziek en nog vele gerelateerde onderwerpen. Hiervoor hebben we een blogpagina.

Salsa dansen in Nederland

In Nederland is salsadansen ontzettend populair en het niveau ligt bovendien hoog vergeleken met onze buurlanden. Maar waarom is dat eigenlijk? Er zijn honderden dansscholen die met veel passie en inzet dagelijks danslessen geven aan hun cursisten. Zoek jij een andere dansschool dan Watapana Dance Company. Dan raden wij de volgende dansscholen aan:

Salsa Sensation (Eindhoven)

Poetic Motion (Rotterdam)

Vivendi DC (Weesp)

Oropuro (Amsterdam)

 Daarnaast zijn er tal van feesten, festivals en andere evenementen. Lees verder om meer te ontdekken.

Multicultureel

Nederland kent een multiculturele samenleving met zo’n 200 verschillende nationaliteiten. Voor de Cubanen, Surinamers, Antillianen en Zuid-Amerikanen is muziek en dans een belangrijk deel van hun cultuur. Het is dan ook vanzelfsprekend dat ze dit meenemen waar ze ook gaan, dus ook in Nederland.

Danslessen

Salsa dansen in Arnhem

Nederland kent (volgens www.leersalsadansen.nl) bijna 200 dansscholen die lessen geven van maandag tot en met zondag. Vele dansscholen organiseren ook workshops en bootcamps met lokale en internationale artiesten om hun dansers een bredere kennis van Salsa te leren. Uiteraard kun je bij ons salsalessen volgen. Dit is een belangrijk factor in de ontwikkeling van de dansers.

Feesten en vrij-dansen

Oefenavond salsa dansen
Elke weekend worden er verschillende feesten georganiseerd door het hele land. Op www.salsa.nl kun je een overzicht krijgen van (bijna) alle feesten. Daarnaast hebben vele dansscholen ook vrij-dansavonden. Hiermee wordt bedoeld dat je doordeweeks kunt dansen ná je lessen (vaak zonder entreekosten). Op deze manier kunnen de dansers zich continu blijven ontwikkelen.

salsa Festivals

Tegenwoordig wordt er vrijwel elk weekend een festival in Europa georganiseerd. Op een festival kun je overdag workshops volgen en ’s avonds lekker dansen. Daarnaast is er elk avond een showcase waarbij artiesten van overal ter wereld worden uitgenodigd om een optreden te geven. Het niveau op zo’n festival ligt heel hoog. Dit komt doordat artiesten andere topdansers met zich mee brengen. Nederlandse dansers reizen veel naar dit soort evenementen. Om maar enkele bekende festivals op te noemen: El Sol in Warschau, Berlin festival, Marrakech festival, Antwerp Diamond Congress, Amsterdam International Salsa Festival, Sibenik Salsa Splash, en nog veel meer.

salsa Marathon

Sinds enkele jaren zijn Salsa Marathons ook populair aan het worden. Het verschil tussen Marathon en festivals is dat er bij marathons geen shows of workshops worden gehouden. Het gaat puur om het vrij-dansen. Praag Marathon is misschien wel de meest bekende op dit moment.

Nederlandse topniveau

Salsa show Andre en Julia
Wij (dansers uit Nederland) houden ervan om veel te reizen en dansen. We gaan veel naar festivals, marathons en andere salsa-gerelateerde activiteiten. Dit maakt dat we continu op het hoogste niveau aan het dansen en leren zijn. Daarnaast speelt het ook mee dat in Nederland veel mensen oorspronkelijk uit Cuba, Suriname, Antillen of Zuid-Amerika komen. Deze factoren dragen bij dat in Nederland Salsa populair is en het niveau relatief hoog is.